בין אם זה מוצא חן בעינינו ובין אם לא, ובין אם אנחנו מאלו שמדברים על הנושא הזה או דווקא מעדיפים להדחיק אותו – המוות הוא חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מהחיים של כולנו ואין אחד שלא יחווה ביום מן הימים מוות של קרובים. הרגעים הללו מלווים תמיד בכאב, אבל וגעגוע, וזה לא משנה אם מדובר על מוות פתאומי ומפתיע או שהיו סימנים ומקדימים שהצביעו על כך שזה עומד לקרות. עם זאת, דווקא ברגעים של האבל והקושי, הקרובים של הנפטר נדרשים לסידורים בירוקרטיים רבים ויש כמה וכמה צעדים שצריך לעשות באופן מיידי כאשר זה קורה. יש המצביעים על הקושי הגדול לפנות את הנפש לעיסוקים הללו, בעוד אחרים מציינים כי דווקא הסידורים הטכניים הנדרשים בכוחם לשכך מעט מהסבל והכאב של הקרובים, אבל כך או כך מדובר על דברים שאין דרך להימנע מהם. על כן, אנו רוצים להביא לכם כאן את כל הדברים שחשוב לעשות ברגעים האלו.
בחירת מצבה
תיכף נחזור לצעדים שחשוב לעשות במקרה של מוות, אבל אנחנו רוצים קודם לדבר על הצעד החשוב של בחירת מצבה. המצבה כמובן תונח לאחר זמן מה ולא סמוך למועד הקבורה, אבל צריך לזכור שלוקח זמן להכין אותה ולכן חשוב מאד לדאוג לזה מראש. אם אתם תושבי ראשון לציון לצורך העניין, כאן יש חברת מצבות מובילה ממנה תוכלו להזמין מצבות לפי התקציב והצרכים שלכם, והיא עובדת גם בפריסה ארצית, כך ששווה לברר איתם בכל מקרה. מכאן, אפשר לחזור לשלב הראשוני ולדאוג לדברים לפי הסדר.
הוצאת תעודת פטירה וקירור הגופה
ברגע המוות יש כמה דברים שצריך לעשות. אם האדם נפטר בביתו או בכל מקום אחר שאינו בית החולים או מוסד רפואי, יש להזמין את משטרת ישראל וגורם רפואי על מנת לאשר את המוות ולשלול מצבים של מוות שאיננו טבעי. מכאן, חשוב לגשת למשרד הפנים ולהוציא תעודת פטירה שתאפשר לנו לדאוג לסידורי הקבורה ובמצבים מסוימים ניתן להוציא אותה אונליין ללא הגעה לסניפים אז חשוב לבדוק את זה. כמו כן, אם ההלוויה לא תתקיים באותו היום יש להעביר את הגופה לקירור וצריך לדאוג לכך מראש ולקחת בחשבון שכל יום אחסון עולה כסף.
ארגון הלוויה
מכאן אפשר להתחיל להודיע לציבור על דבר הפטירה ולארגן את ההלוויה. יש להודיע לבית העלמין ולחברת קדישא ולצרף כמובן את תעודת הפטירה. אם תבחרו לקבור את הנפטר בבית עלמין אחר שאינו במקום המגורים בו הוא רשום, תצטרכו להודיע על כך מראש מוקדם ככל הניתן ובכל מקרה יש לקחת בחשבון שהצעד הזה עשוי לעכב את הקבורה במספר ימים. מרגע שקבעתם תאריך להלוויה, צרו קשר עם חדר הקירור ועם צוות בית העלמין ותאמו שינוע של הגופה לשם. אם יש לכם רב שאתם רוצים שיערוך את הטקס צרו איתו קשר ואם אין רב כזה אפשר לפנות לרב המקומי ברשות. מכאן תוכלו לארגן את החלקים שלכם (הספדים וכיוצא בזה).
שבעה
חשוב לדאוג גם לסידורי השבעה בשלב הזה. עליכם להחליט בדיוק היכן היא תהיה, להעריך כמה אנשים עתידים להגיע ולבדוק האם תוכלו לארח את כולם יחד בנקודה הזה. במידה ואין מספיק מקום שווה לבחון חלופות ולבדוק אם יש אופציות אחרות לשבעה. אל תשכחו לדאוג לכיבוד ואוכל לאורחים שמגיעים.
לסיכום – אלו הם הצעדים המרכזיים בהם יש לנקוט כאשר אדם קרוב נפטר וברגע שמכירים את הדברים קצת יותר לעומק רואים שזו משימה אפשרית בהחלט.